Danmark favoriserer den danske Folkekirke på bekostning af de andre trossamfund i landet, lyder kritikken fra en ekspertgruppe, nedsat af Europarådets regeringer.

Kritikken går blandt andet på, at det kun er folkekirken, der får økonomisk støtte fra staten. Ifølge rapporten burde alle trossamfund have statsstøtte, og samtidig burde Danmark anerkende f.eks. sigøjnere og andre grupper som nationale mindretal, sådan som det allerede er sket i Sverige, Norge og Tyskland.

Danmark anerkender i det hele taget ikke de nationale mindretal i landet nok, og det er en stor fejl, mener ekspertgruppen bag rapporten, som Berlingske Tidende har fået fat i.

Den kritiserer også, at alle i Danmark har pligt til at lade deres børn registrere gennem Folkekirken. Muslimer kan nemlig stadig få et samvittighedsproblem med den tvungne kontakt til folkekirken, står der i rapporten.

Det er mindre end en uge siden, at en anden rapport fra Europarådet skarpt kritiserede fremmedhadet og racediskriminationen i Danmark. Kritikken i dén rapport blev meget kraftigt imødekommet af partierne på højrefløjen og især Venstre.

Men også i den nye rapport fra Europarådet er der kritik af Danmarks holdninger til mindretallene. Ekspertgruppen, der har status af rådgivende komite, udtrykker "bekymring over intolerante holdninger i Danmark".

Kirkeminister Kirkeminister Johannes Lebech afviser overfor Radioavisen kritikken. Andre trossamfund har ifølge ham en række skattefordele, der er lige så gode som økonomiske tilskud. Han synes ikke, at det er et reelt problem, at f.x. muslimer skal hen på kordegnekontoret for at få registreret deres nyfødet.

Ministeren bakkes op af bl.a. Venstres Birthe Rønn Hornbech, mens Hamid El Mousti, der er medlem af den københavnske borgerrrepræsentation, er enig i, at Danmark favoriserer folkekirken på bekostning af andre trossamfund i landet.

- Det er rigtigt, at staten ikke anerkender os muslimer som ligeværdige borgere, siger Hamid El Mousti og peger bl.a. på, at staten endnu ikke har anvist en muslimsk begravelsesplads, ikke tillader at muslimske børn registreres på folkeregistret og heller ikke anerkender, at muslimer har andre helligdage, som de vil holde fri på end kristne.